6 Mayıs 2016 Cuma

Masalsı Hareket

Çanakkale Masalcılar Buluşması ikinci kez masalın büyülü dünyasına ayak basmak isteyen misafileri için hazırlanıyor. 11-15 Mayıs 2016 tarihinde düzenlenecek 2. Çanakkale Masalcılar Buluşması'nda katılımcılarla birlikte Masalsı Hareket Atölyesi düzenleyecek dansçı Esra Yurttut'a Tuğba Gürbüz sordu.


 
Esra Yurttut kimdir?
Esra Yurttut koreograf, eğitmen ve dansçıdır. "noland" adı altında 2004'ten beri farklı disiplinleri biraraya getirerek projeler üretir. Tiyatro topluluklarıyla çalışır, prova sürecinde oyuncu beden hazırlığı ve koreografi desteği verir. Öğrendiklerini harmanlayıp içine enerjisini katıp her yaş grubuyla pek çok platformda beden üzerine çalışmalar yapmıştır, yapıyordur, daha da yapar. Elleri boş durmaz. Örgü örer, takılar yapar. Şehirden uzak doğaya yakın olma isteği vardır. Bir de köpeği İda vardır.
 
Dans etmek senin için ne anlam ifade ediyor?
Dans etme hâline varabilmek için yıllarca eğitim alıp sonrasında hareketin doğallığına dönebilmek için bir o kadar çabalamanın ardından aslında uzun bir süredir dans etmek kendiliğinden oluveren bir şeymiş gibi geliyor. Her şeyin olabildiği -tüm kelimelerin, duyguların, durumların, sessizliğin, hikâyelerin, anlamın, boşluğun...- bir oluş hâli.

Şamanizme inanan topluluklarda, iç sıkıntısından, hayattan keyif alamamaktan şikâyet eden bireylere Şaman dört soru sorarmış: En son ne zaman dans ettin? En son ne zaman şarkı söyledin? Hikâyelerden büyülenmeyi ne zaman bıraktın? Sessizlikte huzur bulmayı ne zaman bıraktın? Buradan yola çıkarak soruyorum. Dans etmek bu kadar önemli mi?


Dans etmemek daha önemli aslında. Beden tüm potansiyeliyle, fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal olarak tüm hareketliliğiyle oradayken, bu harekete izin vermemek, dansa dönüşmesine vesile olmamak daha zor. Tutmasak dans olacak zaten. Büyümesek dans olacak. Ne önemli diye düşündüğüm zaman içimizle bağlantıda kalarak dışarıya duyarlı olmak, etkileşime açık olmak önemli geliyor. Bu da beden ile olan temas, kendinle olan uyum, durum, tanışıklık, merak tüm bunlar da hareketle mümkün geliyor.

SYFF Çanakkale'de Sokaktan Çıkış Dans'ta filminin ardından Esenler Sosyal Yaşam Evi'nden yaşları 35-70 arasında değişen, daha önce hiç dans etmemiş, sahneye çıkmamış on kadınla performans sergilediniz. Festivalin en renkli, heyecan verici, unutulmaz ânıydı benim için. Heyecanınız, enerjiniz, dans edebilirim inancınız sahneden taştı, hepimize geçti. Hepimizin bir dansı var mı?

Hepimizin ve her şeyin  pek çok dansı olabilir. :)  Eğer ki dansa hareket ve hareketsizliğin ortaya çıkardığı anlar bütünlüğü diyecek olursak hayatın kendisindeki dansa daha heyecanlı bakabiliriz. 
 
Masalsı Hareket Atölyesi denilince kafamda masal karakterlerinin müzik eşliğinde canlandırıldığı bir atölye resmi canlanıyor. Canlanan resim çok renkli ve güzel olsa da içinde yer almaktan çekiniyor, korkuyorum. Benim gibi çekincesi olanlar için Masalsı Hareket Atölyesi nedir? Kimler katılabilir anlatabilir misin?

Sanırım düşündüğün gibi bir atölye kurgulasaydım o zaman 'dansçılar masalları canlandırıyor' gibi bir başlık olabilirdi. Bedenin, hareketin ve beraber olmanın masalsı dokusunun keyfini çıkaracağımız, her seviye ve yaş grubuna açık bir atölye.

Katılımcıları neler bekliyor?
Katılımcıları o an orada olan her şeyin potansiyeli ile ilgili bir deneyim bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder