23 Mayıs 2016 Pazartesi

Masalcılar Cevaplıyor (13)

Çanakkale Masalcılar Buluşması ikinci kez masalın büyülü dünyasına ayak basmak isteyen misafirlerini ağırladı. 11-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlenen buluşmada ilköğretim okulları birinci ve ana sınıfı öğrencileriyle bir araya gelen Zaman Zaman İçinde: SOKÜM Masal Anlatıcılığı topluluğundan masalcı  Bengü Demiray'a Tuğba Gürbüz sordu.



Masal, ne değildir?
Masal, sadece öğreten, sadece eğlendiren, sadece şifalandıran bir anlatı değildir. Bana göre masal hepsini barındıran ve hayatın tam da özüne dair sözlü kültürel mirastır. Masal hayatın özüdür.

En sevdiğiniz masal başı ya da masal sonu tekerlemesi nedir?
Masal başı: Bir varmış bir yokmuş
Masal sonu: Masal ağacından üç masal toplamışlar anlatmak için yola koyulmuşlar

Bir masal kahramanı olabilseydiniz, kimi tercih ederdiniz?
Bütün masal cadıları çünkü özgürler ve gerçekler. Canlarını sıkan, onları inciten kişilere bedel ödetirler, bedel de öderler.

Masal dünyasının en yanlış anlaşılmış kahramanı sizce kimdir?
Masal dünyasının en yanlış anlaşılmış kahramanı Kurbağa Prens masalındaki kurbağadır bana göre. Şımarık ve sözünü tutmayan prensese inandığı, arkadaşlık sözünün yerine getirilmesinde ısrarcı olduğu için duvara çarpılan kurbağaya pek üzülürüm.

2. Çanakkale Masalcılar Buluşması'nın teması Hayat Ağacının Sesleri idi. Buluşmada hayat ağacının dallarına siz ne astınız?
Hayat ağacının dallarına barışı, birlikte yaşamanın doyumsuz keyfini astım.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder