11 Mart 2016 Cuma

Tez Uçan, Ağır Yürüyen Sumru Kuşu

Çanakkale Masalcılar Buluşması 2. kez masalın büyülü dünyasına ayak basmak isteyen misafirleri için hazırlanıyor. 11-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlenecek 2. Çanakkale Masalcılar Buluşması'nın cıngıllarını Orçun Baştürk ile birlikte hazırlayan müzisyen Sumru Ağıryürüyen'e, Güneşin Aydemir sordu. Sumru Ağıryürüyen kimdir? Masal dinler mi? Anlatır mı? Sumru için masal nedir? Masallar neden önemlidir?
Sumru Ağıryürüyen'in bir masalı andıran cevabı için buyurunuz.


Tez Uçan Ağır Yürüyen Sumru Kuşunun Masalı
Sumru diye bir garip kuş varmış; aslında bir varmış, bir yokmuş. Tez uçar, ağır yürürmüş bu Sumru. Arada bir başka başka seslerle öter; çokça da durup başka ötüşleri, sesleri, nefesleri dinlermiş.

Masal buldu mu, hiç kaçırmaz dinlermiş. Çocukluğunda dedesinden, en çok da radyodan, “Uykudan Önce” derler mırıl mırıl sesli bir programdan dinlemişmiş masalları. Hem var hem yok ve hem kuş hem de kitap kurdu olduğundan masalları okumayı da çok severmiş.

Sonra büyümüş, büyümüş,  büyümüş ve yavru kuşlarına, minik kitap kurtlarına anlatmaya başlamış masallarını. Ama bu masallar can havliyle çıkmış masallar olduğu için, dinleyenleri fena halde güldürürmüş, hatta gülmekten uykular kaçırırmış. Düşünsenize “kirli bir çorap varmış” diye başlayan bir masalın sonunu… Günlerden bir gün Sumru içindeki sesleri arkadaşlarıyla birlikte konserlerde paylaşırken, bir bakmış ki o sesler arasından tuhaf bir masal dile gelmiş. Ve o masalı başka masallar izlemeye başlamış. Böylece arada bir hem küçüklere hem de büyüklere masal anlatır olmuş. Ama yalnızca masallar dillendirilmek istediklerinde.

Sumru için masal iyi bir şeymiş. Hem de mühimmiş. Hayattaki en mühim şeylerden biriymiş hatta. Çünkü insanların umudunu, yanan bir mum misali canlı tutarlarmış. İnsanlığın çeyiz sandığıymış âdeta.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder